PLM omvat als concept in principe alle informatie verwerking rondom creatie, vespreiding, management en gebruik van product definierende informatie. ERP omvat als concept de informatie verwerking rondom bestelling, voorraadbeheer, assemblage, testen en levering van een product.
Hoewel de focus dus verschillend is - product definierende informatie vs product informatie - is er een grote overlap in gebruik van de informatie tussen de twee systemen. Daartegenover staat dat ERP en PLM verschillend met informatie omgaan. Welke informatie wordt nu in PLM en ERP gemanaged.
Een deel van de structuur van documentatie die ontstaat in het Product Generatie Proces kan worden weergegeven in een uitgebreid V-Model. Het standaard V-Model voorziet in een functionele decompositie tak die vanaf het laagste niveau leidt tot een specificerende tak. Het uitgebreide model voegt aan de voorkant ad-hoc prototype ontwikkeling toe. Als gevolg van specificerende documentatie is aan de rechterzijde een productie tak en een physieke tak aanwezig. De productie tak beschrijft de informatie die ontstaat om productie te kunnen uitvoeren (tooling, productie programma’s (CAM), etc.). De registratie tak omvat nformatie die onstaat bij physieke producten (test-, meet- en afstelrapporten, FAI, etc.).
De overgang van de specificerende tak naar de product tak is over het algemeen de overgang van het PLM domein naar het ERP domein.
In basis wordt in PLM de volgende informatie gemanaged:
- Prototype documentatie
- Functionele documentatie
- Specificerende documentatie
In basis wordt in ERP de volgende informatie gemanaged:
- Logistieke product informatie
- Productie informatie
- Physieke product registratie
Uitwisseling van informatie tussen PLM en ERP vindt plaats in de overgang van specificerende informatie naar productie informatie. De BOM en product gegevens vormen de basis van de uitwisseling. Bij elke wijziging wordt deze als delta gecommuniceerd.